brewing-technikák, receptek és eszközök, kávézó és kávészemle külföldi és magyar viszonylatban.

Home Brew

Én kicsi Brew Bar-om

A budapesti "kávéforradalom" egy lépcsőfokkal feljebb lépett

2015. január 27. - homebrew

my_little_brew_bar.jpg

Valószínűleg senki sem hinné el, ha azt írnám, hogy teljesen véletlen egybeesés, hogy az első budapesti brew bar nyitása és a blog indulása egy időre esik. Pedig az. Egy ideje már azt tervezgettem, hogy a sok ötletem közül melyik legyen az első bejegyzés a blogon, amikor szembe jött, hogy megnyitott a My Little Melbourne mellett a kistestvér, My Little Brew Bar. Még a nyitás utáni napokban ellátogattam hát hozzájuk.

Maga a hely nagyon szépen felépített és átgondolt, talán a választékot bemutató, kézzel rajzolt elemekkel díszített tábla lehetne jobban a betérő látogató látószögében. Én úgy gondolom egyébként, hogy sokkal több lesz a konkrét céllal érkező, mint a csak úgy betérő vendég, szóval ez legyen a legkisebb gond. A berendezés, a pult, és a dekoráció is letisztult, modern vonalat képvisel, tele dizájn bútorokkal (a lenti kis asztal a járatlan szemeknek könnyen összetéveszthető a székkel). A helyiség sokkal tágasabbnak hat, mint a szomszédos Melbourne, ebből kifolyólag a kettő hangulata is teljesen eltérő. A falon körbe találhatóak a filterkávézáshoz használható eszközök, szemes kávék, amik a Bar végéből nyíló shopban meg is vásárolható, ha valaki kedvet kapna hozzá.

my_little_brew_bar_kirakat.jpg

A Brew Bar kirakata és az üzlet kívülről. (kép forrása: MLBB Facebook)

Beszéljünk a kávéról

A Brew Bar csakúgy, mint a Melbourne szintén a brit Workshoppal dolgozik, ráadásul rögtön 3 fajta közül választhatunk. Későbbiekben állítólag terveznek vendég kávékat is bemutatni a magyar közönségnek, de ez még a jövő zenéje. Az eszközök terén is nagy kínálat van, ugyanis a kávét kérhetjük Eva Soloban, V60-ban, Chemexben, Ginoban, Aeropressben, és Syphonban. Komoly összeget tennék arra, hogy a legnagyobb sikere egészen biztosan a Syphonnak lesz. Az őrlemény minőségéért egy EK43-as felel, ami szerintem remek választás egy brew bar-ba. A felszolgálásra se lehet panasz. Az italokat a serverekben kapja a vásárló, és KeepCupokban fogyaszthatja el. Kimondottan ötletes.

Első próbálkozásra egy V60-at kértem és kaptam. Korrekt volt, nagyjából olyan, amilyet vártam. Ahogy hűlt egy kicsit, úgy lett egyre jobb, pont, ahogy kell. Nem volt keserű, viszont V60-hoz képest testes volt és selymes. A környezet, a hangulat, valamint a workshop (és vendégkávék) miatt biztos vagyok benne, hogy fogok még a Brew Barba járni. 

v60_my_little_brew_bar.jpg

Szervírozó tálca, KeepCup, Hario Server és egy v60. (kép forrása: MLBB Facebook)

Összességében azt kell mondjam, hogy minden elismerésem a Brew Bar tulajdonosainak. Nem csak azért, mert üde színfoltja a budapesti filter szcénának, hanem azért is, mert bele mertek vágni a megvalósításba úgy is, hogy azért a hazai „kávéforradalom” után sem nevezhetőek népitalnak az alternatív eszközökkel készített italok. Azonban fontos az úttörő tevékenység, és úgy gondolom a Brew Bar ezzel jó útra lépett. Főleg úgy, hogy a Brew Bar-ba tévedőknek akkor sem kell aggódniuk, ha csak egy flat white-ra vagy latte-ra vágynak, hiszen (egy Walkie-Talkie segítségével) a baristák jelzik a másik oldalnak a rendelést, ott elkészítik, és a Brew Bar-ban felszolgálják. Fura, de kedves megoldás! Menjen mindenki a Brew Bar-ba és igyatok minél több filtert, mert megéri!

 

My Little Brew Bar | 1075 Budapest, Madách Imre út 3.

Facebook

Instagram

Foursquare

A bejegyzés trackback címe:

https://homebrew.blog.hu/api/trackback/id/tr937111493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Braviaengine 2015.01.28. 09:46:57

Ne misztifikáljuk túl ezt a filteres kávét, most ez a sznobok itala, pár évvel ezelőtt ha valakit megkínáltak volna ilyen filteres vagy csepegtetett kávéval, azonnal kiköpte volna! Ez az új "Trend" az egész egy marketing fogás, átverés az egész, 10 emberből a kóstolás után 8 nagy ívben elkerüli ezt az italt, az a kettő pedig még nem ivott rendes kávét, ezért fogalma sincsen milyen ízű egy valóban jó kávé!

fmt 2015.01.28. 11:22:16

@Braviaengine: Te a blogger haverja vagy és ez poén igaz? Vagy teljesen vakon vagy.
1 Marketing fogás? Légyszi mutasd már be a filterkávé köré épített marketinget! Ez marketing fogás. Gondolom te a George Clooneys nespressot iszod, vagy douwe egberts, vagy a neveit se tudom reklámozott kávékat. BRAVOS. Az nem marketing hogy azzal tömik az embereket hogy az a "kávé".
2. Áverés? - lsd.: fent. Az nem átverés.
3. Te ittál már filterkávét? Pár éve azért nem itta meg senki mert egykét technikai dolog nem jutott el idáig. Mert nem az a filterkávé hogy decisre engedjük a presszót, vagy szenet (bravos) a filtergépben húzzuk le. Azóta angol tudósok felfedezték hozzá a világos pörkölést, az aeropresst,a v60at. Meg a single origint. Kóstolj már meg egy jó gyümölcsös filtert.
4. Aki eljut olyan helyre ahol van filter ott valószínüleg van "rendes kávé" is, szóval megkóstolja azt is.
Még mindig tartom magam hogy poén a kommented, de azért beírtam mert tuti van még pár ilyen hülye. Amúgy meg a bravia engine-ed is bekaphatja...

homebrew 2015.01.28. 11:29:01

@Braviaengine: Nem hiszem, hogy bármi túl lenne misztifikálva, még trendnek sem nevezném, hiszen Magyarországon a filter eszközzel készített kávék száma messze nem éri el az espresso alapúakét. A te általánosításoddal élve 10-ből 7 ember nem azt fog kérni... Külföldön azért elég nagy sikere van évek óta, igaz ez nem jelenti azt, hogy itthon is működnie kell.
Egyébként az, hogy milyen a jó kávé, legfőképp ízlés és hit kérdése, és mint ilyen, nehéz vele vitatkozni. Nekem azzal sincs bajom, ha valaki a számomra keserű, sötét pörkölésből készült italokat szereti, ahogy azzal se, ha valaki a szerintem "túlmisztifikált" "zöld kávét" issza, vagy a kapszulás kávéban, netán Starbucksban keresi az örömet. Ha viszont beszélgetek ilyen emberekkel, akkor elmondom nekik, hogy szerintem mi a jó, hogy én szeretem érezni az ízeket a kávéban, szeretek egy filter felett jókat beszélgetni, és közben figyelni, hogyan változik a kávé íze, ahogy hűl. Persze előfordul, hogy nem sikerül jó filtert inni, de mindenki hibázhat egyszer, emberekből vannak ők is. Arról nem is beszélve, hogy szerintem butaság a hagyományos kávéval összevetni, teljesen más az egész.

Braviaengine 2015.01.28. 11:38:23

Egyszer mondom el többet nem, először is Én senkit nem bántottam és nem hülyéztem le, de úgy látom Magyarországon az első érv a vulgaritás!!! Ezzel nem is akarok versenyezni, mert ezen a szinteken nem vagyok partner! Még annyit, hogy ez egy trend amit továbbra is tartok és Te is megkóstolhatnál egy profi minőségű kávét rendesen tömörítve és csak 6 Mp-ig főzve Ristrettoként, ahol még toxinok nincsenek és minimális koffeintartalom van csak jelen, viszont fantasztikus aromákat és ízeket találhatsz! Az jogos, hogy ezt kapszulában soha nem fogod megtalálni, de filterrel sem! Ehhez kell egy professzionális zárt rendszerű daráló és egy minimum kétkaros gép. Ja és még egy "kávé örült" aki 30 év alatt végig fogyasztotta különböző országokban a legjobb kávéfajtákat!!!
Egyébként ez is ízlés dolga, mint sok minden más! És "fmt" neked nem kell bekapnod!! Én itt befejeztem válasz többé nem írok! És további szép napot mindenkinek!

Sztill Rájning 2015.01.28. 11:41:13

Nagyon tetszett az otlet, hogy nyisson egy ilyen hely. Vartam is a nyitast, a Workshoptol meg meg nem kostoltam filtert, na majd most! Szep enterior, izleses talalas, remek geppark, konyvek es ujsagok! Az en elso benyomasom sajnos megsem volt teljesen pozitiv. Nem sokkal zaras elott (kb. negyed oraval) erkeztunk, s a barista mondta,hogy otkor zarunk...de elvihetjuk! Sot,akar vissza is terhetunk barmelyik nap! A nyitvatartas sajnos nem teszi tul vonzova a masodik opciot. Ha valaki 9 elott vagy 5 utan filterezik, mashol keresgeljen. Usse ko, a kave melegen is jo, hat valasszunk! Ot kave volt a kinalatban, sajnos a nekunk tetszorol latszott, hogy nem nagyon ismerte a lany. Ahogy az egyik eszkozt sem, ami mogotte volt. Maradtunk egy Chemex-nel es egy Aeropressnel. Csalodas volt, kesernyes izek. Meggyozodesem, hogy a kevesebb tobb. Plane egy emberrel vinni ezt a helyet, mikor tobb vendeg is erkezhet, s ha jon 5 vendeg 5 fele kaveval es 5 fele eszkozben. Nem hiszem, hogy indokolt volt igy surgetni bennunket, s a valasztast a sok kozul meg stresszesebbe tenni. Mas helyeken nem tapasztaltam ezt, zartkoru esemeny eseteben persze ertheto a dolog, de tudtommal nem volt (nem volt rola szo).

Vili Doli 2015.01.28. 11:48:14

Állandóan nyílik valami új kávézó - csak tudnám, minek?
Ki a fene iszik ennyi kávét?!

fmt 2015.01.28. 11:50:49

@Braviaengine: Jajj egy "hülyé"-zéstől nem kell úgy beindulni. A bekapást meg a BRAVIENGINEnek mint szoftveres képjavító a SONY-nál írtam.
Amúgy elég sok jól tömörített ristrettot ittam már. :D de azért az se 6mp, meg 1karos géppel is lehet azt. :D
Azért erről a Magyarországozós dumáról (ami mindenhol előjön hogy a magyarok milyenek) annyit hogy én lehet hülyéztem, azokat akik jó magyar módjára beokoskodnak mindenhez amihez NEM ÉRTENEK. Mert a te kommentedben se nagyon láttam hogy "szerintem", vagy hogy véleményem szerint ez nem így van. Hanem csak okítottál (arról amiből nem vagy azért a toppon).
(Úgy ahogy én se kommentelek a BraviaEngine-ről a sony blogokban.)

homebrew 2015.01.28. 11:53:03

@Sztill Rájning: Sajnálom, hogy rossz élmény ért, azonban én egy negatív élményből nem szeretek levonni messzemenő következtetéseket. A véleményed szerintem írd meg nekik is, szerintem biztos jól fogják venni és tanulnak az esetből. :)

Sztill Rájning 2015.01.28. 12:00:23

@homebrew: A messzemeno kovetkeztetesek levonasa tavol alljon tolem. :) Nyilvan uj meg a hely, sok sikert is kivanok nekik!
süti beállítások módosítása