brewing-technikák, receptek és eszközök, kávézó és kávészemle külföldi és magyar viszonylatban.

Home Brew

Nude Espresso - Cafesur #4, Colombia

2015. május 24. - homebrew

nude_espresso_cafesur.jpg

Elsődleges célom ezzel a bloggal, hogy valami újat mutassak. Ezért próbáltam meg az előző posztban az egy farmról származó, de különböző feldolgozású kávékat összehasonlítani és ezért esett a választásom az aktuális kávéra is, a Nude Espresso Colombiai filtere. A Brew Bar-ban rengeteg vendégkávéval találkozom, de Nude-ot itthon még nem nagyon láttam (espresso blendet és single origin espressot kóstoltam egyszer). Az akkor szerzett tapasztalatok alapján bizakodva vártam az én kis csomagomat.

A Nude-ról

A Nude Espresso egy kisebb angol pörkölő, ahol saját bevallásuk szerint a kávé válogatása, csomagolása és minden más is saját kézzel történik, mert csak így biztosíthatják a legjobb minőséget. 2013-ban elnyerték a "The Cafe/Coffee Bar Independent of the Year Award"-ot. Két kávézójuk is van Londonban, és több kisebb-nagyobb kávézóban is megtalálható a kávéjuk. A Social Mediát elég ügyetlenül kezelik, talán ez lehet az oka, hogy korábban nem nagyon hallottam róluk. Szerencsére a kávéval jobban bánnak. A kávé mellé a csomagban küldenek nekünk egy kis tájékoztatót az éppen aktuális kínálatukról ajánlott receptekkel, illetve legfrissebb blogbejegyzésüket nyomtatva. Ezt király dolognak tartom. 

kaverol.png

 

  • Régio: Tolima, Colombia
  • Variáns: caturra
  • Feldolgozás: washed
  • Roast style: slow brew
  • Tengerszint feletti magasság: 1600 m

 

Zacskót kinyitva, első érzetre karamellás, édes illat
Kávészemek kisebb, inkább világosabb szemek
Illat őrölve élénk virágos és pirosgyümölcsös illat

 

Receptek:

Cold Brew 34/305, #9 Rhino, áztatási idő 12 óra
Iwaki 40/350, #7 Rhino, átfolyási idő: 3,5 óra
Aeropress 17/220, #5 Rhino, 87°
v60 15,7/225, #4 Rhino, 92° 
Chemex 30/440, #6 Rhino, 91° 
Bialetti Moka Express 9/55, #3 Rhino

 

Víznek minden esetben Nordát használtam. Az őrlő esetében #"szám"-mal jelzem a klikkek számát, ahol őröltem. A 0 jelenti azt a pontot, ahol szorul az őrlőfej és nem lehet tekerni, 1 legfinomabb és így tovább. A recepteknél az első szám mindig a kávé, a második pedig a víz mennyisége.   

Előre leszögezek valamit: ez a kávé rohadt jó! Melegen, hidegen, csöpögtetve, préselve, Aeropressben, Chemexben, kotyogósban mindenhogy! Nem kell nagy szakértőnek lenni ahhoz, hogy az ember egy idő kóstolgatás és baristákkal történő beszélgetés után felismerje a rossz pörkölésű, vagy rossz alapanyagból készült kávét. Na, ez pont nem ilyen, ez a kávé nagyon jó alapanyagból készült és nagyon jól van pörkölve. Hogy miből gondolom ezt? Otthoni körülmények közt, középkategóriás őrlővel viszonylag nehéz konzisztens őrleményt készíteni, és ezért az esetek többségében szitálással kizárható, hogy a túl sok fine elrontsa a kávét. A Nude esetében egyetlen metódusnál sem kellett szitálnom, és egy alkalmat leszámítva csak és kizárólag akkor éreztem benne keserűséget, amikor Norda helyett más vizet használtam. 

cold_brew.png

Azok közé tartozom, aki az espresso nyújtotta élmények helyett inkább a filterekben keresi az örömöt, de van olyan, hogy a cold brew még nagyobb előnyt élvez az otthoni kávékészítéseim közben. Ennek egyik oka, hogy sajnos a rohanó és elfoglalt életmódba nem fér bele a kényelmes kávékészítés. A coldbrew-t pedig elég a hét elején elkészíteni, majd amikor megkívánom, kivenni a hűtőből. A másik ok ennél egyszerűbb: szeretem azt a jelleget, amit a cold brewing során kapunk.

Úgy gondolom nem olyan könnyű megtalálni az aktuális kávékhoz a megfelelő cold brew receptet, azonban itt is van természetesen egy az arányokra vonatkozó "aranyszabály". Ebből kiindulva aztán lehet kísérletezgetni aszerint, hogy kinek mennyi lehetősége van.

Ebben az esetben másodikra elég jó receptet sikerült találni, ezért spórolva a kávéval nem kísérleteztem tovább. Bárkinek kínáltam, csak jókat mondott róla. Az elkészítés menete hasonló volt, mint az előző El Salvador esetében, csak a leszűrésnél változtattam. 34 gramm őrlemény Rhino-n 9-esen szitálás nélkül, majd 305 gramm Norda víz. 30 mp-ig erőteljes keverés, lezár és be a hűtőbe. 6 óra után 30 mp intenzív keverés, lezár és vissza. A végén 12 óra után átöntöttem french press-be ahol a nagyját kiszűrtem, majd a maradékot beöntöttem a az Aerorpessbe, ahol egy papír, egy fém és végül még egy papír szűrő volt bekészítve (és természetesen átáztatva egy adag vízzel). Majd fogtam és szép lassan átnyomtam. A vége felé már nagyon nehéz volt, hiszen ahogy a lenti képen látható, a filter nagyon bemocsarasodott. Egyrészt azért használtam 3 filtert, mert ez a módszer a meleg Aeropress esetében is nagyon bejött, másrészt így sokkal jobban megszűrte a cold brew-t s nagyon letisztult italt kaptam.

Miután leszűrtem, kóstoló után ment egy kis üvegbe, és ott tároltam. Állaga első érzésre a préselt gyümölcslére hasonlított. Letisztult volt, ugyanakkor krémes és lágy. Ízében (az ekkor 4 hetes kávé) savas, gyümölcsös érzete volt, a végén egy kis karamelles érzettel és nulla keserűvel. Nagyon jó élmény volt, az egyik legjobb házi cold brew, amit ittam.

img_20150424_071234.jpg

Iwaki

Készült egy adag Iwaki is a kávéból, ami igaz rendhagyó volt, hiszen 3,5 óra alatt jött le az egész, de ízében ez szinte meg sem érződött, nagyon gazdag ital lett belőle. 40 gramm őrleményhez 350 víz társult, az őrlemény pedig a Kalitánál picit finomabbra lett belőve. Ez nem a Rhinoval készült, de körülbelül 7-es lehet rajta. A vége egy selymes, közepesen savas, közepesen testes, csokis, tonicos kávét lett. Egy kis jéggel még lágyabb lett. Szerintem király volt.

mokaexpress.png

A kotyogósról általában nem a finom kávé ugrik be az embereknek, hanem a krákogó hang égett szaggal párosítva. Pedig jó kotyogósban jól elkészítve finomat is készíthetünk. 9 gramm őrlemény 3-ason (espresso és Aeropress között) Rhinon és 55 gramm Norda víz előmelegítve. Az előmelegített vizet betöltöm a Moka-ba, rá a szűrő, bele a 9 g őrlemény, enyhén a munkalaphoz csapkodom, DE nem tömörítem. Felrakom a tűzhelyre, alacsony fokozaton készítem és folyamatosan figyelem. Amikor elkezd "habosan" folyni, utána kicsivel krákogna, így a kettő között lekapom a tűzhelyről. Gyümölcsös, intenzív és testes kávét kaptam, kis kremával. Szerettem.

aeropress.png

 

Az Aeropresst elsőnek kipróbáltam a Nude által ajánlott recepttel, ami nem volt ugyan rossz, de nem nyerte el a tetszésem, ezért próbálkoztam néhány verzióval. Általában Aeropressnél a vákum és az átnyomás miatt jobban preferálom az alcsonyabb hőmérsékletet, és ennek a kávénak itt bizony jól is állt.

17 gramm kávé szitálás nélkül, 220 gramm víz, Rhino 5-ös állásban, 87 fokos Norda víz. Aeropress fordított állásban előmelegítve, 40 grammal felöntve, finoman elkeverve, majd 45 mp után szép lassan felöntöttem még 180 grammal úgy, hogy közben folyamatosan forgattam az AP-t. Mindezt 1 perc 15 alatt. Megkevertem, ráraktam a papír-fém-papír szűrőt tartalmazó kupakot, levegőt kinyomtam, megfordítottam, körkörösen megráztam és 2:30-tól 2:55-ig átnyomtam. Testes, karakteres, ugyanakkor gyümölcsös (enyhén cseresznyés-áfonyás íz) és kimondottan tiszta és selymes volt.

Egy dolgot sajnálok csak, hogy jegesen nem tudtam kipróbálni. Azonban a következő kávéval mindenképpen ki fogom próbálni.

 chemex.png

A Chemex egy régi szerelmem, de valahogy általában nem tud annyira lenyűgözni, mint egy Aeropress vagy v60/Kalita. Hogy miért, az külön is megérne egy misét, de most sikerült olyan kávét készíteni, amire nyugodt szívvel kínálnék másnak is. Már a készítés közben érződött egyfajta édeskés, piros gyümölcsös, áfonyás illat. Az első kortynál nagyon meglepődtem, nagyon édes, szilvás íz jött legjobban belőle. Ugyanakkor elég testes is volt, de könnyen csúszott és a végére sem maradt rossz utóíz a számban. Egy adag Chemex készült, de sikerült jó arányokat találni. Biztos vagyok benne ugyanakkor, hogy többet is ki lehetett volna hozni belőle több próbálkozással.

 v60.png

A v60 esetében ezúttal a finomabb őrlemény-magasabb hőfok jött be. 15,7 grammhoz 225 gramm víz társult. 50 grammal 30 mp-es blooming, keverés, utána felöntés a maradékkal 2 adagban, órajárással ellentétes irányban a végén keveréssel. 2:38 alatt jött le a vége. Ízjegyekben a Chemexhez hasonló lett a v60, talán kicsit lágyabb és könnyedebb, viszont sokkal intenzívebb savasság jellemezte. Hidegebb vízzel alul extraktált volt, nagyobb őrleménnyel vizes, több gramm kávénál pedig kicsit kesernyés.

Összegzés

Kicsit félve vállaltam be a Nude-ot, hiszen nem sokat tudtam róla, netes megjelenésük pedig elég kezdetleges, de bátran belevágtam és nem csalódtam. Nem túlzok, ha azt mondom, ez a kolumbiai az egyik legjobb kávé, amit valaha kóstoltam. Nagyon-nagyon kíváncsi lennék, hogy mit lehetne kihozni belőle mondjuk egy EK-val például. Ami a legjobban meglepett, hogy 5 hetes kávé, ami 3-4 hete nyitva van is tud nagyon finom lenni, és tényleg csak a 6. hét közepe-vége felé kezdi kimerülés jeleit mutatni. A kávé ára szállítással együtt 7500 forint volt, ami ugyan kétszer annyi, mint az itthon kapható filterek többsége, de szerintem megérte. Már csak azért is,  mert szinte minden eszközben finom, de minimum korrekt italt sikerült készíteni, illetve mert bebizonyította Scott Rao azon állítását, hogy nem szükséges a szitálás otthon sem, mert nagyon sok múlik azon, hogy milyen alapanyagból és hogyan pörkölik a kávét.

A honlapjukat böngészve ma láttam, hogy sajnos már nincs ez a kávéjuk, de van 2-3 újabb fajta. Biztosra veszem, hogy egy kis idő elteltével újra fogok rendelni a Nude-tól, mert engem egyelőre lenyűgöztek. Hogy ez egy egyszeri szerencse volt vagy sem, majd a második Nude eldönti.

img_20150423_160406.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://homebrew.blog.hu/api/trackback/id/tr817470102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sztill Rájning 2015.05.28. 20:24:16

Mi mindenre eleg egy zacsko kave, te aztan nem pazarolsz! :)
Csak igy tovabb!
Tervezel esetleg hazai porkoloknek is kostolni a filteres kinalatat?

homebrew 2015.05.31. 07:20:10

@Sztill Rájning: Köszi! Nem csak egy zacskó volt. ;) Igen, hazaiakat is tervezek majd, rajta vannak a listámon. :)

Sledger · http://krikett.blog.hu/ 2015.06.11. 13:09:28

Szitálni mivel szoktad az örleményt?
süti beállítások módosítása