brewing-technikák, receptek és eszközök, kávézó és kávészemle külföldi és magyar viszonylatban.

Home Brew

Heti Vegyes VI.

2015. október 09. - homebrew

12135393_770034166476300_960189495_n.jpg

Ezen a héten sok olvasnivalót hoztam, de akad itt egy beszélgetés Gwilym Davies-zel, számos kép a szüretekről, kóstolásra érdemes kávék. A hétvégén lesz a prágai kávés fesztivál, itthon pedig egy cuppingra tudtok elmenni. Heti Vegyes VI. Fotó: Instagram

Tovább

Coffee Collective - Kenya, Karagoto

coffee_collective_jeges_v60.jpg

Azt mondják a hozzáértők, hogy a posztokat felvezetőbe ne írjunk semmilyen ítéletet, vagy következtetést sem, de én most kénytelen vagyok ezzel szembemenni. Imádtam ezt a Kenyát. Lehet, hogy korábban utaltam már rá, de a friss, év eleji szüretből érkező Kenyák nagy kedvenceim idén, szerintem nagyon jó évjáratot futnak. Üde, izgalmas kávék változatos ízekkel és kellemesen élénk savassággal. Ez a Kenya legjobban Kalitában szerepelt, de v60-ban sem volt rossz. Chemexben és AeroPressben nem jött be, kotyogósban pedig hozta az átlagot. 

Tovább

Heti Vegyes V.

hetivegyes5.jpg

Ha a kávé világát nézzük, akkor bizony mozgalmas hét áll a hátunk mögött. Volt itt Kávé Napja 2015, Barista Camp, nemzetközi kávénap, New York Coffee Festival, Rubens Gardelli cupping a Mantrában, szentendrei kávékóstolás és sok-sok egyéb kisebb érdekesség. Ezen kívül pedig lesz itthon a hétvégén egy remek esemény a Tamp Pull szervezésében és ma este a Warmcup és a Solera közös estje is izgalmasnak tűnik. A képeket továbbra is uralja a szüret és a farmerek témája, de akad köztük olyan, ami megihletett engem és remélem másokat is meg fog. A kóstolandó kávékat uralják az etióp és kenyaiak, remélem hamarosan jön egy-két izgalmasabb dél-amerikai is. Ja, és a Kontakt baristát keres! (Fotó: Instagram)

Tovább

Gondolatok a kávékóstolásról

Tippek a készségek fejlesztésére


chemex_drinking.jpg

Az otthoni filterkávé-készítés egyik legnagyobb kihívása talán az, hogy kóstolás közben tudjuk, hogy mit érzünk a kávénkban. Kimondottan igaz ez, ha világosabb pörkölésű specialty kávéval dolgozunk. Itt a posztban az ebben a világban kevésbé jártasaknak szeretnék néhány személyes tanácsot, illetve útmutatást adni, hogy mire érdemes figyelmi és szeretnék egy kis betekintést is adni ebbe a világba, hátha még többen kapnak kedvet a minőségi kávézáshoz. Ezért is ez a cikksorozat első része, amit még további kettő fog követni. (Fotó: Jeff Sheldon)

Tovább

Heti vegyes IV.

hetivegyes4.jpg

A héten nagy tervekkel voltam felszerelkezve, azonban a munkahelyi elfoglaltságok és a férfinátha közbeszólt, ezért bejegyzések és kávékóstolás terén se valósult meg amit szerettem volna. Cserébe hoztam néhány érdekes cikket, néhány érdekes videót és jobbnál-jobb képeket. Legalábbis remélem nem csak szerintem. (fotó: Instagram)

Tovább

Has Bean Coffee - Malawi Msese Nyika Geisha Washed ToH 2015

Fény az éjszakában

has_bean_malawi_beans.jpg

Nem szoktam előítéletes lenni azokkal a pörkölőkkel (legalábbis igyekszem), amiket sok kóstolás után sem tudtam a szívembe zárni. Úgy tisztességes, ha leírom, a Stephen Leighton fémjelezte Has Bean ilyen pörkölő, legalábbis filterkávék terén mindenképp. Ez a Malawi Geisha sem váltja meg a világot szerintem, azonban lehet belőle nagyon finom kávét csinálni. Nem túl komplex, és nem túl vibráló, cserébe viszont kiegyensúlyozott és könnyen kezelhető, kevésbé érzékeny kávé. Számomra szerethetőbb, mint a HB filterek többsége. 

Tovább

Heti vegyes II.

11909402_453468194825392_1144436217_n.jpg

Az elmúlt héten sok minden történt. Berlinben kávéfesztivál volt, a világ másik végén pedig lázasan folyik a kávék szüretelése, ezért nagyrészt ezek a témák közül került ki több tartalom a héten. De akad még számos inspiratív kép, és sztori, a linkek közt pedig egy cold brew kisokos, egy érdekes Kickstarter projekt, egy szülinapot ünneplő pörkölő elmúlt öt évének képes összefoglalója és egy kis kitekintés a szőlő termesztés és borászat világába.

Tovább

Heti Vegyes I.

Linkek, képek, történetek a nagyvilágból

acmeandco.jpg

Gondolkoztam, hogyan tudnám feldobni kicsit a blogot, hogy ne csak kávé vagy eszköztesztek és receptek legyenek rajta, és arra jutottam, hogy teszt jelleggel ezentúl minden héten készítek egy Heti vegyes című posztot, ahol az általam olvasott brewwinggal, kávéval kapcsolatos érdekes cikkeket osztanám meg veletek, valamint a héten olvasott kedvenc tartalmaimat Instagramról, Facebookról, Twitterről stb. Az első heti vegyest a tovább után olvashatjátok.

Tovább

Kávés limonádék

... és cascara-szóda

kave_limonade.jpg

Közeleg a nyár vége, az időjárás már nem tartogat nagy meglepetéseket, és én mégis most rukkolok csak elő nyári italötletekkel és receptekkel. Habár lassan szeptember, azért még pár hétig bőven beleférnek a jeges italok egy erkélyen vagy teraszon töltött baráti beszélgetés mellé, de egyedüli kikapcsolódás mellé is tudom ajánlani, frissítő érzést nyújtanak és könnyen elkészíthető, ha előre előkészülünk pár dologgal.

Tovább
süti beállítások módosítása